Chcesz promować w placówce zdrowe nawyki żywieniowe? Zależy Ci na edukacji żywieniowej dzieci? Może właśnie nadszedł czas, aby przemienić maluchy w prawdziwych znawców zdrowego jedzenia? Mogę Ci w tym pomóc! Rozwijanie świadomości żywieniowej to moja specjalność. Zarażam dzieci pasją do gotowania i miłością do odkrywania nowych smaków. Dlaczego warsztaty kulinarne dla dzieci są najlepszą formą edukacji żywieniowej? „Powiedz mi a zapomnę, pokaż mi a zapamiętam, pozwól mi zrobić a zrozumiem” ten cytat Konucjusza towarzyszy mi od początku prowadzenia tej formy zajęć.
Warsztaty skierowane są dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat
Warsztaty edukacyjno-kulinarne trwają 45 – 60 minut, podczas nich w wyśmienitej atmosferze dzieci poznają tajniki kuchni i uczą się podstawowych zagadnień związanych z gotowaniem i przygotowaniem posiłków, m.in. jak odmierzać składniki, jak przeprowadzać podstawowe obliczenia w kuchni, czytać przepisy czy dekorować potrawy. Ponadto uczą się zdrowych nawyków żywieniowych, poznają skład i receptury dań, a także mają możliwość spróbowania zdrowych zamienników wysokoprzetworzonej żywności. Wszystkie proponowane potrawy przygotowywane są z naturalnych składników.
Dzieci przygotowują potrawy samodzielnie lub w zespołach, przechodząc przez cały proces tworzenia potrawy. Ostatnią częścią zajęć jest wspólne jedzenie przygotowanego posiłku. Na każde zajęcia organizuję pełne wyposażenie niezbędne do ich przeprowadzenia (pomoce dydaktyczne, produkty spożywcze, przybory kuchenne, fartuszki dla dzieci).
Zajęcia odbywają się w grupach 15-25 osobowych. Warsztaty mogę przeprowadzić w Państwa obiektach, w salach, jak też w terenie oraz podczas zorganizowanych wycieczek lub pikników. Odnajduję się w każdych warunkach i w każdej przestrzeni.
Warsztaty prowadzone są przez dietetyka z kwalifikacjami pedagogicznymi.
Przykładowe tematy (tematy są dostosowane do grupy wiekowej dzieci):
- Talerz przedszkolaka – co i jak jemy? Przygotowujemy kolorowe koktajle owocowo-warzywne.
- Zdrowe smakołyki – co jest słodkie. Dzieci poznają alternatywy sklepowych słodyczy. Przygotowujemy kulki mocy (a’la raffaello i Ferrero rocher)
- Dlaczego warto jeść śniadanie? Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie? – koszyczki owsiane/ granola + deser jogurtowy
- Woda zdrowia doda! – dzieci poznają znaczenie wody i dowiadują się dlaczego warto unikać słodzonych napojów i wód smakowych. Dzieci przygotowują własne kompozycje wód smakowych.
- Wcinam kaszę nie grymaszę – poznajemy różne rodzaje kasz.
- Zboża na talerzu – pełnoziarniste mini pizze.
- Strączki do rączki – poznajemy różne rośliny nasion strączkowych. Dzieci przygotowują nutelle.
- Poznaję i próbuję owoców i warzyw. Quiz owocowo-warzywny. Dzieci przygotowują szaszłyki owocowo-warzywne.